Monday, October 08, 2007

FILM: The Kingdom

Gisterenavond na een zeven uur durende reis van Belgie naar Londen nog tijd gevonden om een cinemaatje te plegen. We (lees: L) waren niet op tijd om Michael Clayton mee te pikken, dus die blijft voorlopig netjes op het verlanglijstje staan, maar "The Kingdom" kon nog net.
Ik moet zeggen dat Michael Mann er een gebalanceerd verhaaltje van gemaakt heeft, over een toch redelijk geladen onderwerp. Het gaat over een Amerikaans compound (afgesloten leefblok voor buitenlands personeel)
in Saoudi-Arabie waar een gigantische aanslag gepleegd wordt, waarbij ook een een FBI-agent om het leven komt. Met veel last krijgt de FBI dan een eigen team op Arabische bodem, dat dan probeert de zaak op te lossen, maar erg tegengewerkt wordt, en het uiteraard erg lastig heeft met de Saoudische manier van werken.
Het is natuurlijk gefilmd vanuit een Amerikaans oogpunt, dus de FBI weet natuurlijk alles en de Saoudis niks, maar toch komt de Saoudische begeleider van het team uiteindelijk als het best getekende personage uit de verf, veel dieper gekarakteriseerd dan de rol van Jamie Foxx of bimbo-van-dienst Jeniffer Garner. Hoewel we natuurlijk nog mijlenver verwijderd zijn van een echt gebalanceerd verhaal als het op terrorisme of de relatie westerse cultuur/islam aankomt, is dit toch een stap in de goede richting.
En wie Mann kent weet natuurlijk dat de spanning te snijden is; het wordt in alle reclame tot vervelens toe herhaald, maar het klopt wel: De laatste twintig minuten kluisteren je aan je zetel. Misschien in totaal twee keer met mijn ogen geknipperd ...

No comments: